Jachthaven Ketelmeer

“aan boord bij …” familie Algera, september 2017

 

Iedere maand stappen we aan boord bij één van de ligplaatshouders van onze haven. In september 2017 was dat bij: 

 

 

 

 

…  Jant Tine en Jan Aan Algera, box 208

 

 

 

 

 

 

 

  • Hoe lang zijn jullie ligplaatshouder in Ketelhaven?

Sinds januari 2014.

  • Met welk type schip varen jullie en zijn er bijzonderheden over te vertellen?

De familie Algera vaart met een Bavaria 36 van 2002. In 2013, voordat ze in Ketelhaven kwamen kochten ze dit schip. Er zijn geen bijzonderheden over te vertellen. Alhoewel: wat apparatuur betreft is deze Bavaria goed uitgerust. De vorige eigenaar was piloot en hield van up-to-date apparaten, dus alles is tiptop in orde. Men had het plan om de driehoek Noordzee (Den Helder – Shetland eilanden – Noorwegen) te gaan zeilen, dus het schip was daar helemaal klaar voor.

  • Wat is de naam van het schip?

‘Westenwind’ is de naam die de vorige eigenaren al aan de Bavaria hadden gegeven en ze hebben het zo gelaten.                                                                              

  • Is dit jullie eerste schip?

Zeker niet! Jant Tine zeilde vroeger al met haar ouders op een Victoire met wel 7 personen, nu niet meer voor te stellen. Zelf zeilde ze als tiener met een Vaurien, daarna kwam een Yngling, de H127. Dit was de eerste boot die Jant Tine en Jan Aan samen hadden en waarmee vele wedstrijden zijn gevaren. Steeds stond de boot op de trailer, klaar voor de volgende strijd. Zelfs in december werd er gezeild bij de ‘Boterletterwedstrijd’ op de Kralingerplas, met ijs aan dek!

Hierna kregen ze een Friendship 26 en vervolgens een Friendship 33 met ingekorte mast. Vanuit het Naarderbos voeren ze zo gemakkelijk onder de Hollandse brug door naar het Markermeer. Bij het Naarderbos hebben de kinderen ook het zeilen geleerd.

Voordat de Bavaria kwam heeft de familie Algera 10 jaar niet gezeild; toen werd er vooral gehockeyd in de weekenden.

  • Wie is de bemanning en wat doen jullie in het dagelijks leven?

Jant Tine (60) en Jan Aan (62) zijn al ‘pensionado’s’ en dat bevalt prima! Jant Tine had in haar werkzame leven een landelijke beleidsfunctie bij de Nationale Kruisvereniging. Jan Aan was partner bij Deloitte Consulting. Ze hebben 3 kinderen in de leeftijd van 24 tot 29 jaar. En verder is de Portugese Waterhond Blom een trouwe metgezel aan boord.

  • Wat was jullie zeilgebied het afgelopen jaar en waarheen gaat het komend jaar? Wat is de verste bestemming ooit geweest.

In de afgelopen zomer heeft de familie Algera 3 maanden gezeild op de Oostzee. Het doel was oorspronkelijk om Helsinki te bereiken. Maar nadat ze twee keer langere tijd verwaaid lagen, is besloten om tot Stockholm te varen. In 26 dagtochten – vanwege de hond, maar ook omdat ze het zelf prettig vinden om uitsluitend overdag te varen –  is dat gelukt en ze hebben een prachtige reis gehad.

Het plan is om in 2018 naar Noorwegen, Oslo te zeilen.

  • Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?

Een rondje Engeland en toch nog een keer naar Helsinki misschien.

  • Hebben jullie nog tips voor andere zeilers?

Een tip, die van de broer van Jant Tine komt, maar waar ze helemaal achter staan: een geduldige zeiler heeft altijd goede wind!